Sjukdomar som sprids med mat och vatten

Om vaccination

yogadude
Flera av de bakterier och virus som orsakar sjukdom på resa går det inte att vaccinera sig emot, men du kan försöka undvika att smittas genom bra hygien och aktsamhet. Vissa sjukdomar; kolera, hepatit A och tyfoidfeber, kan du vaccinera dig mot. Prata med en vaccinatör i god tid innan resan om vilka sjukdomar som finns på ditt resmål och när du ska vaccinera dig.

Drickbart vaccin mot kolera


Alla resenärer som ska till endemiska/epidemiska områden bör vaccinera sig mot kolera. Det gäller särskilt för riskgrupper som barn och äldre som är mer känsliga för uttorkning, resenärer med sjukdomar som kan förvärras av diarré, till exempel diabetes eller mag-tarmsjukdomar. Resenärer som behandlas med medicin mot magsår eller magkatarr är mer mottagliga för vissa bakterier, till exempel kolerabakterier, på grund av en lägre saltsyrehalt i magsäcken. Andra riskgrupper är gravida, som bör prata med läkare om vilka vaccin som kan vara lämpliga, samt resenärer som ska vistas bland lokalbefolkning. Vaccinet ska tas i god tid innan resan.

Vaccin mot hepatit A


Ett av de vanligaste resevaccinerna och bör tas senast 14 dagar innan din planerade resa. Prata därför med en vaccinationsmottagning eller vårdcentral om du ska resa till Asien, Oceanien, Afrika, Syd- och Mellanamerika, delar av Östeuropa och länder öster och söder om Medelhavet.

Vaccin mot tyfoidfeber


Ska tas i god tid innan din planerade resa. Vaccin kan tas antingen som spruta eller som tre kapslar som tas innan avresa. Prata med en vaccinationsmottagning eller vårdcentral om du ska resa till ett område där det kan finnas tyfoidfeber.

Tips inför semestern

Läs mer om hälsoråd och hur ett drickbart koleravaccin kan minska risken att bli sjuk på din resa